Нашите постижения

През изминалия период пред нас имаше три основни задачи:

  • Онлайн среща на партньорите, участващи в подготовката на третия интелектуален продукт – Методика на професионалните среди на ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ с цел определяне на датите, задачите и съдържанието на подготовката на методологията и нейното тестване.
  • Старт на тестването на третия интелектуален продукт – Методология на професионалните среди на ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ – с първата F2F среща.
  • Конференция за разпространение (E2) – Завършване на проекта ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ – City Hotel Bratislava**** на 13-14 юни 2024 г.

Успяхме да изпълним всички планирани задачи.

Онлайн среща на партньори

Онлайн среща на партньорите, участващи в подготовката на третия интелектуален продукт, Методология на провеждане на професионалните кръгове ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ, за определяне на датите, задачите и съдържанието на методологията и нейното тестване. Съдържанието на срещата беше дискусия относно управлението на сценария на провеждане на професионалните кръгове и неговите коментари от участниците в тестването.

Конференция за разпространение (E2)

Конференцията се проведе на 13-14 юни 2024 г. в City Hotel Bratislava****. Целта на заключителната конференция за разпространение беше:

  • Представяне на резултатите от проекта: По време на конференцията ние представихме постигнатите цели, продукти и резултати от проекта пред по-широка аудитория, като по този начин повишихме осведомеността за самия проект. Като част от социалната вечер на конференцията на 13 юни 2024 г., в помещенията на ресторант WERK в Братислава, всички партньори по проекта изнесоха реч и информираха за изпълнените и текущите дейности по отделните резултати от проекта.
  • Споделяне на най-добри практики: По време на конференцията участниците от всички страни имаха възможност да споделят опит и най-добри практики в неформални срещи, но също и в планирани работни срещи.
  • Устойчивост и следващи стъпки: Партньорите по проекта обсъдиха директно с участниците в конференцията възможностите за поддържане на резултатите от проекта, така че да могат да засилят сътрудничеството между различни институции и училища, които може да се интересуват от използването на резултатите от проекта или в други партньорства в бъдеще. 
  • Получаване на обратна връзка: Партньорите по проекта получиха обратна връзка от участниците в конференцията, което ще доведе до подобряване и усъвършенстване на текущия проект.

естване на третия интелектуален резултат от методологията на професионалния кръг на ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ

Проектът ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ е създаден като отговор на нарастващия брой промени, които директорите и техните колеги на ръководни позиции в училищата трябва да ръководят и прилагат. В момента директорите са претоварени с административна тежест и им липсва време и ресурси, за да ръководят стратегическите реформи на своите институции. 

Като част от проекта беше създаден наръчник за училищни директори и други училищни лидери „ ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ “ с цел подкрепа на новите училищни лидери и допълване на старши лидери в тяхното развитие в областта на управлението на хора и промените, които преживяваме в обществото днес. Прочитането на ръководството обаче не е достатъчно. Целта ни е да има съвместна дискусия, размисъл върху съдържанието му и накрая, на базата на упражненията в помагалото, конкретни дискусии и споделяне на добър опит по четири ключови теми. Затова следващата стъпка е тестване на „Директорските кръгове“. 

Групата е от 6 члена, работата ѝ се ръководи от фасилитатор. Пилотният кръг от директори ще се проведе през 2024 г. под формата на шест фасилитирани срещи. Съдържанието им ще обхваща две глави от наръчника, ще отразява тези знания на практика с помощта на фасилитатор и по този начин ще учат заедно и ще разработват конкретни решения по зададените теми за всеки участник. Краят на тестването е планиран през ноември 2024 г., когато и трите пилотни кръга от отделните страни ще завършат 6 срещи. 

Първата среща на пилотния кръг на директорите от Словаки, в серия от шест срещи, я се проведе „лице в лице“ на 13 юни 2024 г. като част от Конференцията за разпространение (E2) в Братислава. Словашките директори ще тестват МОДУЛ 1: Училищен директор в ролята на лидер и МОДУЛ 4: Управление на промяната. Водещ е инж. Дагмар Керьова. 

Първата среща на пилотния кръг на директорите от Чехия, в серия от шест срещи, се проведе „лице в лице“ през април 2024 г. и като част от Конференцията за разпространение (E2) в Братислава те проведоха третата поредна среща. Чешките директори ще тестват МОДУЛ 2: Ръководене на училище с яснота и мотивация и МОДУЛ 4: Управление на промяната. Водещ е д-р. д-р Вацлав Троян. 

Първата среща на пилотния кръг на директорите от България, в серия от шест срещи, се проведе „лице в лице“ през юни 2024 г. Българските режисьори ще тестват МОДУЛ 3: Разпределение на работата и съвместно създаване на решения и МОДУЛ 4: Управление на промяната. Водещ е д-р Катерина Василева.

Какво предстои

  • Външно оценяване: юни – септември 2024г
  • Приключване на тестването на 3-ти резултат от проекта ЛИДЕРСКА АКАДЕМИЯ – Методология на професионалните среди, ноември 2024 г.
  • Среща по проекта – Братислава, декември 2024 г
  • Следващо събитие за мултиплициране на проекти: онлайн конференция – юни 2025 г

В заключение

Удовлетворени сме от нарастващия интерес към проекта, който се разпространява не само сред директорите на образователни институции, но и сред техните представители. Организацията на конференцията за разпространение в Братислава ни убеди, че съдържанието на проекта е от интерес за директорите и много от тях участват активно в процеса на създаване и коментиране на отделни резултати от проекта. Вярваме и сме убедени в смислеността на проекта, който може да помогне на директорите на училища и да ги издигне на по-високо ниво в управленските компетенции. Положителните отзиви, които получихме на конференцията от участници и от активни директори, участващи в проекта, говорят, че съдържанието и формата, които сме избрали, са ефективни.